Hoe je als architect kansen benut en meerwaarde creëert

Een interview met Alfonso Wolbert, Architect

Toen architect Alfonso Wolbert van ARX Architecten bij De Nieuwe Stijl van Hasselt betrokken raakte, lag er vanuit de gemeente een vrij gedetailleerd stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan. Hieruit bleek het hoge ambitieniveau van de gemeente waarmee de integrale kwaliteit van de nieuwe wijk wordt bewaakt.

“Ons bureau mocht de woningen bij de entree en aan een groen hof vorm gaan geven. In overleg met de gemeente hebben we met kleine gebaren een eigentijds karakter gegeven aan de gewenste traditionele bouwstijl. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de openslaande deuren met Frans balkon op de 1e verdieping. Verder hebben de woningen een schuin dak en een grote overstek en zijn ze opgetrokken uit baksteen. Daardoor vormen ze een mooi geheel met de andere nieuwbouwwoningen.”

Overal verbonden met buiten
De twee-onder-een-kapwoningen staan trots bij de entree. Ze markeren de overgang naar het water. “Omdat deze ‘poortwoningen’ op een zichtlocatie staan, hebben we de hoeken rijkelijk gedetailleerd met bijzonder metselwerk. De verandawoningen staan aan het autovrije, groene hof. Dit wordt echt een superfijne plek waar kinderen veilig spelen en buren op hun gemak een praatje met elkaar maken. Door ook de keuken aan de voorzijde een schuifpui te geven, kunnen de bewoners zowel de achtertuin als het groen voor de deur bij hun leefgedeelte betrekken. De hoekwoningen aan de groenzone hebben als extra een raam in de zijgevel van de grote aanbouw. Deze woningen worden omringd door groen.”

Op meer manieren wordt het groene karakter van de omgeving versterkt, volgens Alfonso. “De erfafscheidingen – die de grens van openbaar en privé markeren – zijn groen en tussen de woningen zijn verticale draden gespannen waarlangs groen kan groeien. Ik ben ervan overtuigd dat deze nieuwe wijk in Hasselt voor veel mensen een heel fijn, nieuw thuis gaat zijn en ik kan niet wachten om er straks nog eens rond te lopen om dit met eigen ogen te zien.”

Deel deze pagina:

Contactpersonen