Buurten creëren met een buurtgevoel

Een interview met Luuk Alferink, Projectontwikkelaar VanWonen

Ontwikkelaar Luuk Alferink: “In de nieuwe buurten die we realiseren, vinden we dat er ook ruimte moet zijn voor ontmoeting. Dus is er altijd volop aandacht voor het creëren van plekken waar interactie mogelijk is en contacten snel gelegd zijn.”


Bij De Nieuwe Stijl van Hasselt is dit terug te zien in de groene, autovrije hoven die tussen de rijwoningen in liggen. Hier spelen kinderen buiten, maken buren een praatje en wordt op termijn misschien wel een buurtborrel georganiseerd. Een fijn buurtgevoel zorgt ervoor dat je je sneller thuis voelt.

Veel fijne plekken om buiten te zijn
Het hof heeft ook nog een andere functie. Door het groen de buurt in te trekken beleven bewoners de mooie omgeving tot in hun huis. De rij- en hoekwoningen hebben namelijk ook een schuifpui aan de voorzijde om deze verbinding nog laagdrempeliger te maken. Naast deze gezamenlijke buitenruimte heeft iedereen ook nog een lekker diepe achtertuin, waar vol privacy kan worden genoten van het buitenleven. Bewoners hoeven zich geen zorgen te maken om de aanleg en het onderhoud. Dit wordt volledig verzorgd door de gemeente.

Kwaliteit toevoegen
Toen de ontwikkeling van De Nieuwe Stijl van Hasselt startte, lag er een beeldkwaliteitsplan, gemaakt door de gemeente. Binnen deze kaders moesten wij de woningen ontwikkelen. Ik ben van mening dat we een prachtig plan van de gemeente versterken met onze invulling door goed aan te sluiten op het groen in de omgeving. De architectuur heeft een eigentijds karakter en op diverse plekken hebben we extra kwaliteit kunnen toevoegen. Bijvoorbeeld door de hoekwoningen aan de groenzone een zijuitbouw te geven, zodat bewoners meer leefruimte hebben én prachtig uitkijken.”

Extra duurzaam
Ten aanzien van duurzaamheid en biodiversiteit heeft VanWonen opnieuw hoog ingezet. “Wij bouwen onze woningen altijd energieneutraal. Dat is een stapje meer dan geëist vanuit het bouwbesluit. Hiermee bieden we onze klanten een huis dat klaar is voor de toekomst. In diverse gevels zijn nestkasten verwerkt, zodat ook dieren hier een nieuw thuis vinden”, vertelt Luuk.

Luuk tot slot: “Het is mooi om te zien dat de interesse voor het project vanaf dag 1 groot is. De klanten die straks daadwerkelijk kopen, kunnen heel snel genieten van hun nieuwe huis. We hopen eind 2022 de eerste huizen al op te leveren.”

Deel deze pagina:

Contactpersonen